19° Parçalı az bulutlu

Güneş Panellerinde Verimlilik Rekorunu Kırıldı

Enerji - 7 Mayıs 2015 21:47 A A

Cigs İnce Film Güneş Panellerinde %16 Verimlilik Dünya Rekorunu Kırdı! Manz AG, Şangay’da düzenlenen SNEC fuarında CIGS ince film güneş panellerini tanıttı. Firma yeni bir boyuta imza atarak multi-kritalin teknolojisindeki var olan verimlilik eksikliğini ortadan kaldırmayı ve yüzde 16 verimlilik elde etmeyi başardı. Manz AG CEO’su Dieter Manz yüzde 16’lık dünya rekorunun çok önemli olmakla birlikte CIGS teknolojisinin potansiyelinin geniş olduğunu, kristalin solar hücrelerine göre CIGS teknolojisine yatırımın artmasını beklediklerini söyledi

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı‘nın (IRENA) 2009’dan bu yana yüzde 75’lik bir düşüş kaydettiği Yenilenebilir Enerji Üretim Maliyetleri 2014 raporunda da belirtilen şekilde, Alman firması, laboratuvarda elde ettiği verimliliği seri üretime dönüştürdükçe PV modülü üretim maliyetleri ilginç bir şekilde azalmaya devam ediyor. Böylece, Manz’ın CIGS ince film güneş modülleri, Türkiye’nin en iddialı güneş enerjisi hedeflerini daha iyi karşılar hale geliyor: Ülke, Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı uyarınca 2023 yılında enerji ihtiyacının en az %30’unu yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı amaçlıyor.

Bu hedef kapsamında, güneş PV projelerinin en az 3GW’lıkbir paya sahip olacağı değerlendiriliyor. 2014 sonbaharında Manz’ın özel geliştirme ortağı olan Center for Solar Energy and Hydrogen Research of Baden-Württemberg (ZSW), CIGS teknolojisinin kristalin solar hücrelerine kıyasla üstünlüğünü laboratuvar ortamında, hücre formatında yüzde 21,7’lik bir dünya rekoruyla ortaya koydu. Manz’ın modül boyutundaki yeni dünya rekoruyla birlikte bu üstünlük artık üretimde de etkileyici biçimde hayata geçiyor. Bu sonucun önemi, yüksek teknoloji ekipmanları üreticisinin Schwäbisch Hall’da ki tesisinde CIGS teknolojisi için geliştirilmiş yenilikçi toplu üretim hattında dünya rekoru kıran bir modül üretmesiyle daha da artıyor.

Önemli performans artışı büyük ölçüde, Manz’ın birlikte buharlaşma olarak adlandırılan proseste bir cam substrata uyguladığı yeni nesil CIGS yarı iletken malzeme sayesinde gerçekleşiyor. Aktif modül yüzeyini artırmaya yönelik yeni bir modül tasarımı da ek bir teknolojik yenilik olarak sunuluyor. Bununla birlikte Manz mühendisleri optik kayıpları da sürdürülebilir biçimde azaltmayı başardı.

Manz’ın sahip olduğu yüzde 16verimlilik dünya rekoru geçen hafta TÜV Rheinland test kuruluşu tarafından belgelendirildi. Manz AG, CIGS üretim sistemlerine yatırım yapacaklara daha yüksek verimlilik artışlarına yönelik uzun vadeli bir yol haritası sunuyor. 

 

 

Bu haber 704 kez okundu.
Enerji - 21:47 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.