Duyuları Kandıran Deepfake’ler Nasıl Anlaşılır?

Manşet - 22 Haziran 2022 23:08

Yakın zaman önce Google, GPU’lardan yardım alan ücretsiz bilgi işlem hizmeti Google Colaboratory’deki deepfake (Derin Hile) algoritmalarını yasakladı. Deepfake’leri düzenleyen bir kişi veya teknoloji devinden oluşmuyor, o kadar yaygın ki birkaç ABD eyaletinin bunları düzenleyen yasaları var. Çin yasa tasarısı da bilgisayar tarafından oluşturulan medyanın tanımlanmasını gerektiriyor ve olası AB yapay zekâ düzenlemesinin bu özel teknoloji hakkında madde içermesi bekleniyor.

Kaspersky uzmanları, deepfake sahtekarlığının ne olduğunu, neden bu kadar çok tartışmaya yol açtığını ve kullanıcıların kendilerini nasıl koruyabileceklerini şöyle açıklıyor:

Deepfake’leri çevreleyen tüm güven sorunlarıyla birlikte, bir deepfake’in nasıl tespit edileceği merak ediliyorsa işe aşağıdaki ipuçlarıyla başlanabilir:

Kaspersky Veri Bilimcisi Vladislav Tushkanov şunları söylüyor: “Deepfake, etkileri gerçekten kavrayabileceğimizden ve yönetebileceğimizden daha hızlı gelişen bir teknolojinin en iyi örneğini simgeliyor. Bu nedenle toplum olarak kişilere duyduğumuz güvene meydan okuyan yeni bir dezenformasyon aracı olarak algılanıyor.

BENZER HABERLER