26° Açık

Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu TUSAŞ’ta üretilecek

Güncel - 21 Aralık 2014 21:50 A A

Türkiye’nin teknoloji üretim merkezi TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından üretilecek olan TÜRKSAT 6A uydusu ile Türkiye dünyada kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına girecek.
Havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi olan TUSAŞ, 2020 yılında uzaya fırlatılacak olan TÜRKSAT 6A uydusunun üretimini gerçekleştirecek. TÜRKSAT A.Ş.’nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, TÜBİTAK Başkanlığı koordinatörlüğünde başlatılan “TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi Projesi”nin tamamlanmasıyla Türkiye, dünyada kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasında yer alacak.

Proje Türkiye’nin teknoloji devlerini buluşturuyor

Ülkemizin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A; TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarının birbirlerini destekleyen ve tamamlayan yetkinlikleri doğrultusunda oluşturulacak iş paylaşımı ile geliştirilecek.

Uydunun Yapısal, Isıl ve Kimyasal İtki Alt Sistemleri ile Mekanik Yer Destek Ekipmanlarının Geliştirilmesi, Kablaj Tasarım ve Üretimi TUSAŞ sorumluluğunda gerçekleştirilecek. Ayrıca TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ile birlikte; Uydu Veri Kotarma ve Komuta Kontrol Yazılımları ile Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Faaliyetlerinde görev alacak.
TÜRKSAT 6A Uydusunun montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri de yine TUSAŞ’ta kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen tören ile sözleşmesi imzalanan projenin finansmanı, TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) 1007 mevzuatı kapsamında, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı, TÜRKSAT A.Ş. ve TÜBİTAK Başkanlığı tarafından karşılanıyor.

GÖKTÜRK-2 uydusu ikinci yılını doldurdu

Diğer yandan, üretim ve test faaliyetleri TUSAŞ sorumluluğunda TUSAŞ Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Tesisleri’nde gerçekleştirilen, 18 Aralık 2012 tarihinde üst düzey devlet ve askeri yetkililerin katılımıyla yapılan tören ile uzaya gönderilen GÖKTÜRK-2 Uydusu, görev yörüngesindeki ikinci yılını başarı ile tamamladı.
TUSAŞ’ın, TÜBİTAK Uzay İş Ortaklığı ile tasarladığı GÖKTÜRK-2, geçen iki yılda dünya etrafında 10 binin üzerinde tur atarak, 5 bine yakın görüntü ile toplamda 9 milyon 850 bin kilometrekareden fazla yeryüzü alanını kapsadı.

TUSAS+AIT+Anten+Test+Odasi

Bu haber 1345 kez okundu.
Güncel - 21:50 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.