19° Hafif yağmur

Sağlıkta Robot Hemşire Dönemi Başlıyor!

MucitClub - 15 Mart 2015 22:48 A A

RIKEN ve Sumitomo Riko Company Limited ortaklığında yürütülen bir çalışmayla, bilim insanları tarafından yeni bir deneysel hemşire olan robot ROBEAR geliştirildi.

Yeni robot, hastaları yataktan kaldırıp tekerlekli sandalyeye taşımak veya ayağa kalkabilen ancak yardım ile hareket edebilen hastalara yardım sağlıyor. ROBEAR, Japonya’nın hasta bakım alanındaki robot çalışmaları için de veri sağlayacak.

Nagoya’daki RIKEN-SRK İnsan Etkileşimli Robot Araştırmaları Merkezi tarafından geliştirilen yeni robot, 2009 senesinde tanıtılan RIBA ve 2011’de geliştirilen RIBA-II’nin selefi oldu. Yeni ROBEAR robot, yalnızca 140 kg’lık ağırlığyla önceki modellerden çok daha hafif. Önceki model RIBA-II, 230 kg ağırlığındaydı ve ROBEAR’ın hafifliğine rağmen üstlendiği zorlu görevleri gerçekleştirmeyi başaramıyordu.

ROBEAR’da oldukça düşük dişli oranına sahip aktüatör birimleri bulunuyor. Bu sayede robotun eklemleri oldukça hızlı ve net bir şekilde hareket edebiliyor; böylece, görevlerini aktüatörlerin üstlendiği kuvvet, hızlıca sisteme geri gönderilebiliyor ve daha “zarif” bir hareket imkanı sağlanıyor. Ayrıca robotta üç çeşit sensör yer alıyor. Tork sensörleri dışında, tamamen plastikten yapılmış, Akıllı Plastik kapasitans türü sensörler bulunuyor. Bu sensörler, zarif hareketlere olanak sağlarken, robotun da hastaları taşımak gibi güç gerektiren görevleri yerine getirdikleri sırada hastalara zarar vermesini engelliyor.

ROBEAR’ı seleflerinden daha iyi yapan bir diğer özellik de, daha küçük bir yapıda olması; böylece sistem genel olarak daha hafif oluyor. Bu sayede, hastaları kaldırırken uzatılabilen bacaklardan kaynaklanabilecek düşüşler engellenirken, robotun kapı araları gibi dar alanlarda da daha iyi hareket edebilmesi sağlanıyor.

Hızla yükselen yaşlı nüfusuyla birlikte, Japonya’nın hasta bakım personeline yönelik ihtiyacı artmakla birlikte yeni yaklaşımlar da her geçen gün daha büyük bir ihtiyaç haline geliyor. Bu personel için de en yorucu ve zor işlerden biri de, günde ortalama 40 kez yapılan, hastanın yatak ve tekerlekli sandalye arasında taşınma işlemi oluyor. Bu işlem, hasta bakıcılarda ciddi bel rahatsızlıklarına sebep olurken, robotlar bu görev konusunda oldukça yetkin olmalarına rağmen hiçbir bakım merkezinde görev yapmıyor.

Robot Sensör Sistemleri Araştırma Takımı’nın lideri Toshiharu Mukai, “Bu robotun, hasta bakım hizmetlerinde önemli ilerlemeler sağlayacağına inanıyoruz. Hasta bakıcıların omzundaki yükü ciddi oranda azaltacak. Yaşlı nüfusa daha nazik olurken daha güçlü özellikler barındıran robotlara yönelik çalışmalarımız da durmadan sürecek.” diyor.

 

Bu haber 1777 kez okundu.
MucitClub - 22:48 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.