21° Sağanak

Red Hat Enterprise Linux 8.5 Beta Erişime Açıldı

Teknoloji - 9 Kasım 2021 23:54 A A

Birçok iyileştirmeyle ve yeni özelliklerle gelen Red Hat Enterprise Linux 8.5 Beta, RHEL kullanıcılarının erişimini ve test edebilmesini kolaylaştırıyor. Bu sürüm canlı kernel yamasını web konsolunda sunuyor, birçok sistem rolüne ve yönetim iyileştirmelerine ev sahipliği yapıyor ve beta erişimine özel istekte bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

RHEL 8.5 Beta’da müşterilerin isteklerini doğrudan karşılayan birçok yeni özellik ve iyileştirme bulunuyor. Red Hat’in RHEL 8 döngüsünün başlangıcında duyurduğu ve bu sürümle devam ettirdiği 6 aylık düzeni, kullanıcılara öngörülebilen ve güvenilir sürüm takvimi sunuyor.

RHEL 8.5 Beta: Yönetmesi ve hizmete alması daha kolay
RHEL sürümlerinin tamamı RHEL’in daha kolay yönetilmesini, hizmete alınmasını sağlıyor ve iş yükleri, uygulamalar ve hizmetler için daha iyi bir temel sunuyor.

RHEL 8.5 Beta, hizmetlerin kullanıma alınmasına, sistemlerin yönetilmesine ve güvenlik risklerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesine yardımcı olan birçok yönetim özelliği ve sistem rolleriyle bu geleneği devam ettiriyor.
Sistem rolleri

RHEL sistem rolleri, RHEL üzerindeki hizmetleri yapılandırmak, otomatikleştirmek ve yönetmek için Ansible rollerini ve modüllerini kullanıyor. RHEL 8.5 Beta ile birlikte RHEL’deki popüler iş yükleri için kullanıma sunulan veya güncellenen yeni veya geliştirilmiş sistem rolleri arasında aşağıdakiler yer alıyor:
Microsoft SQL Sunucusu için RHEL sistem rolü: BT yöneticilerinin ve o unvanla çalışanların SQL sunucularını otomatik bir şekilde daha hızlı yüklemesini, yapılandırmasını ve iyileştirmesini sağlıyor.

  • VPN için RHEL sistem rolü: VPN tünellerini yapılandırmak için harcanan süreyi ve yanlış yapılandırma veya tavsiye edilmeyen ayarları kullanma riskini azaltıyor. Aynı zamanda hosttan hosta ya da yığın VPN ağını da destekliyor.
  • Postfix için RHEL sistem rolü: Bir süredir teknoloji ön gösteriminde olan Postfix için RHEL sistem rolü, RHEL 8.5 ile tamamen destekleniyor. Bu rol, yöneticilerin Postfix’in manuel yapılandırmalarını atlamasını, sunucuyu yükleme, yapılandırma ve başlatma süreçlerini otomatikleştirmesini ve Postfix’in belirli ortamda daha iyi kontrol edilebilmesi için özel ayarların belirlenmesini sağlıyor.
  • timesync için RHEL sistem rolü: mevcut timesync sistem rolü için yeni Ağ Zaman Güvenliği (Network Time Security, NTS) seçeneğini kullanıyor.
  • Depolama için RHEL sistem rolü: LVM VDO volümleri ve kaynak havuzunun toplam büyüklüğünde yüzde olarak belirtilebilen volüm büyüklükleri için desteği ekliyor.

RHEL üzerinde sistem rollerini yüklemek ve kullanmak hakkında daha fazla bilgi, Red Hat Customer Portal’daki RHEL sistem rolleri özetinde yer alıyor.
Web konsolu

Cockpit projesini temel alan RHEL’in web konsolu, sistemlerin yönetimi ve gözetimi için web tabanlı bir arayüz sunuyor. RHEL 8.5 halihazırda kullanışlı ve kullanımı kolay RHEL hizmetlerine yeni özellikler ekliyor.
Performans metrikleri için iyileştirilmiş web konsolu: İyileştirilmiş performans metrikleri CPU, bellek, disk ve ağ kaynaklarının kullanımındaki büyük artışın yaratabileceği potansiyel sorunların tespit edilmesine yardımcı oluyor. Ek olarak müşteriler metrikleri kolayca bir Grafana sunucuna aktarabiliyor.

  • Web konsolu üzerinden canlı kernel yama yönetimi: Bu yeni web konsolu özelliği, canlı kernel güncellemelerini komut satırı aracı kullanmayı gerektirmeden uygulamak için basitleştirilmiş bir arayüz sunuyor.

OpenJDK 17, NTS ve çok daha fazlası
Bu sürümde yukarıda bahsedilenlerden çok daha fazlası yer alıyor. Bunların arasında OpenJDK 17 ve diğer dil güncellemeleri için yeni destek, kişisel erişim tokenları için güvenlik özellikleri ve NTP için ağ zaman güvenliği (NTS) yer alıyor. Aynı zamanda Linux konteynerlerinin çalıştırılması için özellikler iyileştiriliyor ve çok daha fazlası yapılıyor.

Yeni Red Hat Enterprise Linux Beta deneyimi
Red Hat, RHEL betalarının müşterilerinin test sistemlerinde mümkün olan en kolay şekilde yer alması için çalışıyor. Bu noktada RHEL beta erişimi için kayıt olma gerekliliği kaldırılıyor.

Red Hat üyelikleri artık Red Hat Beta Erişim aboneliklerine sınırsız sayıda sahip olabiliyor. Aboneliğin bitiş tarihleri de Red Hat aboneliğinin bitiş tarihi ve en geç bitiş tarihiyle aynı oluyor. Daha fazla bilgi, Red Hat Customer Portal Knowledgebase bünyesindeki “Introducing the new Red Hat Enterprise Linux Beta experience” makalesinde yer alıyor.

Bu haber 600 kez okundu.
Teknoloji - 23:54 A A
BENZER HABERLER