OPTICWISE Konsorsiyumu 5G Araştırmalarına Üye Oldu
OPTICWISE Konsorsiyumu 5G Altyapı Kamu-Özel Ortaklığı’na Ortak Üye seçildi
Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı IEEE Kıdemli (Senior) üyesi Prof. Dr. Murat Uysal öncülüğünde yürütülen OPTICWISE Konsorsiyumu, 5G Altyapı Kamu-Özel Ortaklığı’na (5G PPP) Ortak Üye seçildi. OPTICWISE, tüzel kişilik olmadığı halde, gelecek nesil kablosuz ağların tasarımında rol oynayan girişime kabul edilmesiyle de bir ilki gerçekleştirmiş oldu.
Avrupa Bilişim ve İletişim Teknolojileri sektörü ile Avrupa Komisyonu‘nun ortak girişimi olan ve yaklaşık 30 kadar ortak üyeye sahip 5G PPP‘nin kurucu üyeleri arasında Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Networks ve Orange gibi teknoloji devleri yer alıyor.
5G ile 1000 kat hızlı iletişim bekleniyor
Ülkemizde halen 3G hücresel haberleşme standardı kullanılmakla birlikte, Avrupa ülkelerinin büyük bir çoğunluğu –LTE-A olarak da bilinen- 4G’ye geçiş yaptı ve 2020’nin başlarında da 5G‘ye geçmeyi bekliyor. 5G PPP, her yerden ultra-hızlı bağlanırlık ve kusursuz kablosuz erişim sunacak olan bu yeni standardı oluşturmayı hedefliyor. Yeni standardın, mevcut mobil ağların kapasitesinden 1000 kat daha fazla bir kapasite sunması ve en yüksek veri hızında 10 Gbps‘i aşması bekleniyor.
Optik dalga boylarıyla kablosuz erişim sunan çığır açıcı bir teknoloji
OPTICWISE Konsorsiyumu, Avrupa Bilim Derneği tarafından COST (Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği) Programı kapsamında destekleniyor. Prof. Uysal, Özyeğin Üniversitesi tarafından yürütülen bu konsorsiyumun başkanı olarak görev yapıyor. Konsorsiyum, Prof. Uysal’ın liderliğinde, Avrupa’daki 35 üniversite, araştırma kurumu ve şirketten, optik kablosuz iletişimin farklı disiplinleri üzerinde çalışmalar yürüten 100’ü aşkın araştırmacıyı bir araya getiriyor. Optik kablosuz iletişim, bugün kullanılan geleneksel radyo frekanslı (RF) sistemler yerine görünür ışık frekanslarını kullanır. LiFi olarak da bilinen bu teknoloji günümüzde aydınlatmada yaygın olarak kullanılan ışık yayan diyotların (LED) insan gözüne ve ışık seviyesine herhangi bir olumsuz etki yapmadan yüksek hızlarda modüle edilme prensibine dayanır. LEDlerin hem aydınlatma hem kablosuz haberleşme için çift amaçlı kullanımı enerji verimli ve sürdürülebilir bir teknoloji olup kablosuz haberleşmede çığır açma potansiyeline sahip.
Bu haber 1116 kez okundu.
-
Yeni Peugeot 3008 Eylül Ayında Türkiye’de!
-
GE Aerospace, Türkiye Teknoloji Merkezi’nin Yeni Yerleşkesini Açtı
-
Astor Enerji Okul Yenileme Projesi Gerçekleştirdi
-
PUBG MOBILE P.D.P Ve World Of Wonder Tasarımcıları Ödüllerini İstanbul’da Aldı
-
Türk Şirketlerin %49’u Siber Güvenlikte Dış Kaynak Kullanmayı Planlıyor!
-
Contra: Galuga Operasyonu İçin Yeni Intel Geldi