Gözler Dünyanın En tehlikeli Nükleer Santraline Çevrildi!
Daha Çernobil faciasının etkilerini üzerimizden atamamışken, hele ki Karadeniz Bölgesi Çernobil facıasının etkisi altında çektiği kanser çilesine sayısız kurban vermişken, burnumuzun dibinde çok daha büyük bir tehlike patlamaya hazır bir bomba gibi tehlike saçmaya devam ediyor.
Dünyanın en tehlikeli nükleer santrali ünvanını taşıyan Metzamor ile ilgili Rusya cephesinden yapılan bir açıklama gözleri yeniden Ermenistan’a çevirdi. Ermenistan yönetimi geçtiğimiz yıl kritik bir karara imza atmış, Türkiye sınırına 16 km mesafede bulunan Metzamor Nükleer Santrali’nin 2023 yılına kadar işletilmesine devam edileceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz hafta resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’ya giden Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan’ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmede Metzamor Nükleer Santrali yeniden gündeme geldi.
Rusya’dan Ermenistan’a Nükleer Yardım
Lavrov, Rusya’nın Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali‘nin kullanım süresinin uzatılması için para yardımında bulunacağını söyledi. Moskova ve Erivan arasında enerji, bankacılık ve telekomünikasyon alanındaki ilişkilerin geliştiğini ifade eden Lavrov, “Nükleer santralin güç ünitesinin kullanım süresinin uzatılması için Ermeni dostlarımıza maddi yardımda bulunmayı planlıyoruz” ifadesini kullandı. 1973 yılında Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen santral, birinci derece deprem bölgesinde bulunması ve kullanılan teknolojinin eskimesi nedeniyle güvenlik açısından tartışmalara neden oluyor. HASEN uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’a göre santral revize edilse dahi bölge için tehlikesini sürdürmeye devam edecek.
“Metzamor Nükleer Santrali modası geçmiş eski bir santral. Sık sık arıza yapıyor. Öte yandan onun muadili olan eski Doğu Avrupa’daki Bulgaristan ve diğer devletlerde bu santrallerin kullanımları ortadan kaldırılmıştır. Avrupa Birliği zaman zaman aynı Rusya gibi yenilenmesi için buraya bir takım teknoloji yardımları yapmıştır ama verilen nihai AB raporu bu santralin tehlikeli olduğu yönündedir. Bu bakımdan bu santral şu anda revize edilse dahi tehlike arz eden bir santraldir. Rusya’nın para vermesi neticeyi değiştirmeyecektir.”
Caşın, Metsamor Nükleer Santrali’nde olası bir kaza yaşanması halinde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın en fazla zarar görecek devletler arasında yer aldığını belirterek:
“Bu santral sadece Ermenistan değil bütün Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan devletler, Gürcistan, Türkiye, Azerbaycan hatta Rusya’yı içerisine alacak şekilde çok büyük çevre felaketi tehlikesi arz etmektedir. Bu bakımdan bu santralin acilen kaldırılması gerekiyor. Buraya para yardımı çözümü uzatacaktır. Fakat çözüm değildir. Sistemin içindeki temel yapılar eskidir ve teknolojik ihtiyaçları karşılamamaktadır. Çok eski teknoloji kullanılmaktadır. Bu da hem kritik enerji altyapı güvenliği açısından hem de işletme açısından çok sakıncalı olan bir sistemdir. Türkiye’nin sınırına 16 km uzağında bulunması ülkemiz için de çok büyük bir çevre felaketi olacağı gibi herhangi bir sızıntı ya da patlama halinde Doğu Anadolu’daki, Türkiye’deki tarım ve hayvancılığın bitmesi söz konusudur. Bu serpintiden bu çevrede yaşayan büyük şehirler zarar göreceği gibi, hem Ermenistan hem de Gürcistan’ın ortak nehri Aras da etkilenecek. Hatta Azerbaycan’da da büyük bir su kirliliği olacaktır. İnsanlar içecek su bulamayacaklardır” dedi.
Bu haber 910 kez okundu.-
Yeni Peugeot 3008 Eylül Ayında Türkiye’de!
-
GE Aerospace, Türkiye Teknoloji Merkezi’nin Yeni Yerleşkesini Açtı
-
Astor Enerji Okul Yenileme Projesi Gerçekleştirdi
-
PUBG MOBILE P.D.P Ve World Of Wonder Tasarımcıları Ödüllerini İstanbul’da Aldı
-
Türk Şirketlerin %49’u Siber Güvenlikte Dış Kaynak Kullanmayı Planlıyor!
-
Contra: Galuga Operasyonu İçin Yeni Intel Geldi