12° Parçalı bulutlu

Çin’in Chang’e-4 Sondası Ayın Uzak Tarafında Cam Küreler Keşfetti

AstroFizik - 22 Şubat 2022 17:41 A A

Çin’in Chang’e-4 ay görevinin gezgini Yutu-2, ayın uzak tarafını keşfederken, potansiyel olarak ayın erken çarpma tarihine ışık tutabilecek iki makroskobik yarı saydam cam küre keşfetti.

Science Bulletin’de yayınlanan bir araştırmaya göre, Yutu-2 panoramik kamerasıyla iki şeffaf boncuğun görüntülerini yakaladı.

Kürelerin bileşimi hakkında henüz bir veri bulunmuyor. Ancak benzersiz morfolojileri ve yerel bağlamları, araştırmacılara göre, volkanik kökenli camlar diğer gezegenlerin aksine büyük olasılıkla çarpma camı – kraterleme sırasında oluşan soğutulmuş anortositik çarpma eriyikleri olduğunu gösteriyor.

Ay anortoziti, ayın magma okyanusunda oluşan ay platolarının önemli bir kayası ve araştırmacılar tarafından bu boncuklar, daha büyük ve renkli oldukları için Apollo görevlerinde incelenen cam boncuklardan farklı olduğu belirtiliyor.

Tahminlerine göre, cam küreciklerin Ay’ın dağlık bölgelerinde bol miktarda bulunması muhtemel ve ayın erken çarpma tarihine ışık tutabileceği için umut verici nitelikte görülüyor.

8 Aralık 2018’de fırlatılan Chang’e-4 sondası, 3 Ocak 2019’da Ay’ın uzak tarafındaki Güney Kutbu Aitken Havzası’ndaki Von Karman Krateri’ne ilk yumuşak iniş yaptı. Yutu-2 şimdiye kadar ayın uzak tarafında 1.000 metreden fazla yol kat etti.

Bu haber 890 kez okundu.
AstroFizik - 17:41 A A
BENZER HABERLER