12° Kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 3D Teşviği

AR-GE / İnovasyon - 17 Nisan 2015 22:57 A A

Geleceğin üretim teknolojisi Üç Boyutlu (3D) yazıcıyı yüzde 100 yerli olanaklarla Türkiye’de geliştiren LTS Teknoloji Grup, seri üretim için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek almaya hak kazandı.

Yıllar süren AR-GE çalışmaları sonucu tamamen yerli sermayeyle ürettikleri TeTe adlı 3D yazıcının seri üretimine başlayacak olmanın gururunu yaşadıklarını bildiren LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, “Bakanlığın Tekno Yatırım Destek Programı kapsamında teşvik almaya hak kazandık. Bu teşvik sayesinde seri üretime geçerek, 3D yazıcının evlerde kullanılmasının önünü açacağız. Yaklaşık 3 ay içinde Ankara’da seri üretime başlayacağımız TeTe 3D yazıcı, 350 dolarlık fiyatıyla tüm evlerde kullanılabilecek” dedi.

Pastadan oyuncağa, diş protezinden trene…

Evlerde 3D yazıcıyla çocukların kendi oyuncaklarını üretebileceklerini, ailelerin de pratik çözümlere kavuşabileceğini ifade eden Sam,Pasta yapımından, oyuncaklara; kırılan masa ayağından, diş protezlerine ve savunma sanayine kadar tüm hayallerin gerçekleşmesi mümkün olacak. Şu anda 3D yazıcı Yüksek Hızlı Tren’in planlamasında kullanılıyor. Prototip trenlerin geliştirilmesinde 3D yazıcıdan yararlanılıyor. Ağız, diş, bacak protezlerinde, robot teknolojilerinde ve maket yapımında kullanılabilir. İnşaatçıların bir senede ürettiği konut maketlerini bu teknolojiyle bir haftada geliştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Sam, projenin Türkiye için de dönüm noktası olacağını vurgulayarak, ”ABD Başkanı Barack Obama’nın bile gündemine aldığı 3D yazıcı maliyetinin evlere girecek kadar düşürülebilmesi 3’üncü sanayi devriminin kapısını açıyor. LTS olarak hayata geçirdiğimiz proje Türkiye için dönüm noktası olacak. Ülkemiz artık teknoloji devrimcileri arasına giriyor. Söz sahibi bir ülke oluyoruz. Treni kaçırmamak gerekiyor. Bu alanda kendi markamızı dünyaya duyurmamız lazım. Biz bu yazıcıları hem daha küçük hem daha ucuz yapıyoruz. 350 dolara her eve girebilir. Ancak bu teknolojinin Bilim, Teknoloji Yüksek Kurulu’na (BTYK) sevk edilmesi gerekiyor. Bu kritik proje BTYK desteği alırsa Türkiye bir dönüm noktası yaşar” dedi.

 

Bu haber 1156 kez okundu.
AR-GE / İnovasyon - 22:57 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.