Başarılı Olmanın Tek Modeli Artık Ölçek Ekonomisi Değil

Başarılı Olmanın Tek Modeli Artık Ölçek Ekonomisi Değil, Ters Ölçek Ekonomisi oldu
Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Özgenç, Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi, Bulut Bilişim gibi üstel teknolojilerin “ne kadar büyük, o kadar iyi” anlayışını temelden sarstığını, eskiden başarılı olmanın tek modelinin ölçek ekonomisi iken, bugün Ters Ölçek Ekonomisi ile yeni bir oyun alanı oluştuğunu ve iş hayatına atılmanın tek yolunun büyük bir şirkete girip çalışmak olmadığını açıkladı.
Ölçek ekonomisinin bir şirketin başarılı olması için tek seçenek olmaktan çıktığının altını çizen Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Özgenç, “Eskiden ölçek ekonomisi başarılı olmanın tek modeli iken, bugün Ters Ölçek Ekonomisi ile yeni bir oyun alanı oluştu. “Ölçeğin kiralanması” burada çok önemli bir sağlayıcı elbette. Devasa varlık ve altyapılara sahip olmak yerine makul bir ücret ödeyerek kullanmak rekabet tablosunu da şiddetli bir şekilde değiştirdi. Bu resimde en korkutucu rakipler, sektör içinden değil sektör dışından çıkabiliyor. Başka bir etkili dinamik de tüketicilerin kişiselleştirilmiş hatta kendilerine özel ürünler arayışı. Aynı şeyden çok sayıda üreterek verimliliği hedefleyen şirketlerin özelleştirilmiş ürünler üretebilmesi çok zor. Çünkü sistemleri buna uygun değil.” dedi.
Artık büyük bir şirkete girip çalışmak iş hayatına atılmanın tek yolu değil
Yeni gelişen teknolojilere de değinen Özgenç, “Bugün internet ile başlayan ve Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi, Büyük Veri, Bulut Bilişim, Nesnelerin İnterneti, Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik, 3D-Baskı, Blok zincir gibi üstel teknolojiler ile devam eden teknolojik sıçrama sayesinde yeni bir dönemi yaşıyoruz. Bu teknolojiler ve etraflarında şekillenen yeni iş modelleri, ölçek ekonomisinin getirdiği “ne kadar büyük, o kadar iyi” anlayışını temelden sarsıyor. Gerek dünyada gerekse de Türkiye’de bir büyük şirkete girip çalışmak da iş hayatına atılmanın tek yolu değil artık.
Ciddi ve inovatif bir iş başlatmak çok kolaylaştı
Gelişen teknolojilere paralel olarak bir Start-Up kültürü de gelişiyor. Küçük, yeni büyük olma yolunda. Melek Yatırım ağımız Keiretsu Forum’da her ay karşımıza çıkan StartUp’lara baktığımda ciddi ve inovatif bir iş başlatmanın ne kadar kolaylaştığını görüyorum. Eskiden şirketlerin kendilerinin yatırım yapması gereken birçok altyapı, varlık ve hizmet ‘kiralama’/gelirden ufak bir pay verme yoluyla kullanılabilmekte. Bir Start-Up’ın bir veri merkezi kurmasına gerek yok. Bu hizmet Amazon Web Services veya benzeri bir kuruluştan alınabilir. Üretim için adres Çin idi. Şimdi Türkiye dahil yeni merkezler gelişiyor. Pazarlama için eskiden TV gibi pahalı ana mecralar temel seçenek iken, şimdi Instagram, Twitter, LinkedIn gibi sosyal medya önemli bir alternatif. Satış için çok sayıda e-ticaret platformu kullanıma hazır durumda. Kendiniz bir web sitesi yaptığınızda da çevrimiçi satış için hazır e-ticaret altyapıları ve başarılı ödeme sistemleri var. Belli aşamaya geldiğinizde ve bir gelecek vadettiğinizde de Melek Yatırım ağlarında para hazır.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Bu haber 944 kez okundu.-
Elektrikli Otomobil Almayı Düşünenlere MG’den Büyük Destek!
-
SIEMENS, Almanya’nın Patent Şampiyonu
-
ADATA, İlk Çevreci Depolama Ürünleri HC300 ECO ve UC310 ECO’yu Duyurdu
-
Genç Oyunculara Yönelik Siber Saldırılar 2022’de %57 Arttı
-
Forza Horizon 5 DLSS 3, Beş Yeni Oyun da DLSS 2 Desteği Alıyor!
-
Google Analytics 4’ün Dijital Pazarlama Sektörüne Sunduğu Yenilikler