Akıllı Ev Teknolojileri Hem Kolaylık Hem Tasarruf Sağlıyor

Manşet Yanı - 14 Aralık 2021 13:06

Artık her ev, ufak dokunuşlarla ‘akıllı ev’ olabiliyor. Sadece yeni yapılan evler değil, teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretilen yeni cihazlarla evinizi akıllı ev haline getirebilirsiniz. Akıllı ampuller, prizler, şalterler, sensörler… Hayatımıza giren bu cihazlar kolaylık sağlarken aynı zamanda da elektrik tasarrufu yapılmasına olanak tanıyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, akıllı ev sistemlerinin tasarruflu olup olmadığına dair merak edilenleri sizler için araştırdı.

 Sesli komutla açılan kapılar, evde olunmasa bile uzaktan komutla çalıştırılan çamaşır makineleri, istenilen renkte yanan akıllı ampuller… Eskiden sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz teknolojiyi, şimdilerde gerçekte de görmek mümkün. Öncesinde lüks sayılan akıllı ev sistemleri, maliyetlerin düşmesi ve bu cihazlara ulaşımın kolaylaşmasıyla birlikte birçok eve girmeye başladı. Ortalama 1000-1500 TL civarında bir maliyetle tüketiciler kendi kendilerine akıllı ev sistemlerini oluşturabilir hale geldi. “Peki, ya elektrik maliyeti ne olacak?” diyenler için elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, akıllı ev sistemlerinin tasarrufa faydasının olup olmadığına dair bir araştırma yaptı. encazip.com’un araştırmasına göre, akıllı ev sistemleriyle birlikte konforlu bir yaşam sürerken aynı zamanda da elektrik tüketiminin optimizasyonu ile elektrikten tasarruf edilebiliyor. Eski yapı bir eve dahi akıllı ev sistemleri adapte edilebiliyor. Hayatı kolaylaştıran akıllı evler aynı zamanda enerji ve ısı tasarrufu sağlıyor, bu nedenle çevre dostu olma özelliğini korurken faturaları düşürüyor.

Akıllı ev sistemleri iki gruba ayrılıyor

Akıllı ev sistemlerinin evlere adaptasyonu çok kolay. Birçok kişi, bu cihazların evler inşa edilirken yerleştirilebildiğini düşünüyor. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte çok büyük ve maliyetli olmayan cihazlar satın almak mümkün. Akıllı ev sistemleri kendi aralarında başlıca iki gruba ayrılıyor: hub (yerel ağ içerisinde bilgisayarları birbirine bağlayan cihaz) gerektirenler ve Wİ-Fİ üzerinden bağlantı kurulanlar. Hub gerektiren cihazlar yerel kablosuz ağ üzerinden internet olmaksızın kullanılabilirken cihazlar hub üzerinden internetle bağlantı kurmasıyla ev dışından da kontrol edilebiliyor. Çeşitli servis sağlayıcılar tarafından üretilen sesli komut sistemleri de mevcut. Bunlar ile evinizi sesli komutlarla da yönetebilirsiniz. Hemen hemen her markanın her ürününü entegre edebileceğiniz sistemleri bulunuyor. Bu aletler nedir diye merak ederseniz kısaca şöyle bahsedilebilir:

Akıllı evler enerji tasarrufunu nasıl sağlar

Akıllı evlerin bir güzelliği de enerji tasarrufunu ev sahibine hissettirmeden yapması. Enerji tüketimini kısıtlamaz veya ev sahiplerini tüketimi kısıtlamaya zorlamaz. Bunun yerine, ev sahibinin yaşam tarzına uyum sağlar ve ihtiyaç olmadığında enerji harcamamaya çalışır. Ayrıca, mevcut enerjiden en verimli şekilde yararlanmak için tasarlanmıştır. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda akıllı evlerin yüzde 30-40’lara varan enerji tasarrufu sağladığı düşünülebilir. Akıllı evlerin tasarruf yöntemlerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:

BENZER HABERLER