14° Parçalı bulutlu

3D Baskıda En Yeni Fırsatlar!

Manşet - 19 Şubat 2022 22:03 A A

Dünyanın en heyecan verici teknolojik gelişmelerinden olan 3 boyutlu (3D) baskı, yeni kullanım alanlarıyla her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Modadan sağlık sektörüne, mimariden otomotive onlarca sektörde standartları yeniden belirliyor. Dünyanın en büyük baskı sistemleri fuarı olarak 3 boyutlu baskıya dair tüm yeniliklere ev sahipliği yapan FESPA, 3D baskı uygulamaları konusunda fırsatları örneklerle ortaya koyuyor. 

Son yıllarda 3D baskı fenomeninden kaçış yok gibi görünüyor. 3D teknolojisi uzun bir süredir var olmasına rağmen sadece son birkaç yılda her türlü uygulamayı üretmek için kullanılmaya başlandı. Ancak, birçok matbaa için temel sorun devam ediyor; bu teknolojiden nasıl faydalanabilirim ve 3D baskıyı hizmet alanıma nasıl entegre edebilirim? Sonuçta, 3D baskının temel unsurları geleneksel baskıya benzer olsa da çalışma şekli açısından tamamen farklı.

FESPA, bu pazarda matbaa şirketleri için fırsatlar olup olmadığını ve hızla gelişen bu teknolojiye nasıl geçebileceklerini öğrenmek için önde gelen 3D baskı teknolojisi üreticilerinden bazılarıyla konuştu:

Şirketler için yeni fırsatlar var

Mimaki baskı çözümleri yelpazesine 3D baskıyı da ekledi. Mimaki’de 3D uygulama uzmanı Jordi Drieman, 3D’nin geleneksel baskı şirketleri için takip edilebilecek pek çok fırsatı olan ‘kesinlikle’ uygun bir pazar olduğunu söylüyor. Drieman şöyle konuşuyor: “Küçük formatlı, doğrudan şekle giren yazıcılarımızı (UJF Serisi) ilk piyasaya sürdüğümüzde, baskı hizmeti sağlayıcılarının tam renkli özel tasarımları doğrudan telefon kapaklarına, yaka kartlarına basmalarına olanak sağladı. Şimdi, piyasadaki daha uygun fiyatlı 3D yazıcılarla, çok daha geleneksel baskı şirketlerinin portföylerine 3D baskı uygulamalarını dahil etmeyi düşünmeye başladığını görebiliyoruz. 3D özellikleri içeren prototipleme hizmetlerine, modellere veya grafiklere ihtiyaç duyan markalar için çalışanlar, bu müşterilere sundukları işi genişletmek ve 3D baskıya ilk adımı atmak için hazır bir fırsata sahip olacaklar.”

Maliyetler azalacak

3D baskı teknolojisinin önde gelen bir diğer ismi de pazara geniş bir 3D baskı makinesi yelpazesi sunan Massivit 3D. Üretici, 2021’de büyük ölçekli Massivit 5000 endüstriyel modelini piyasaya sürdü.  Massivit 3D CEO’su Erez Zimerman, “Bu pazar, üreticilerin teslim sürelerini birkaç haftadan birkaç güne kadar hızlandırabilmeleri için kalıplama paradigmasını değiştirecek yeniliklere aç. Kalıp üretim sürecini otomatikleştirerek, üreticilere maliyetlerini önemli ölçüde düşürmenin ve ilgili malzeme israfını azaltmanın bir yolunu sunabiliyoruz. Bu yeni dijital kalıplama çözümüne yönelik çığ gibi büyüyen talep, bu teknolojik dönüm noktasına duyulan büyük ihtiyacın kanıtı” dedi.

Pandemide alternatif tedarik zinciri oldu

Sektörün önemli oyuncularından HP, 3D baskı sektörüne yenilikçi çözümler sunan başka bir baskı üreticisi. 3D baskıdan sorumlu EMEA başkan yardımcısı Emilio Juárez, bu pazarı olumlu yönde etkileyecek üç ana trend olduğunu söylüyor. Juárez, “İşletmeler ve tüketiciler, tedarik zinciri stratejilerini etkileyen daha sürdürülebilir ürünler ve ambalajlar talep ediyor” diyor. Juárez, pandemide şirketlerin artık gelecekteki aksaklıklara karşı korunmak için yeni tedarik zinciri stratejileri geliştirmeye başladığını anlatıyor. Juárez, gelişmiş 3D baskı çözümlerinin bu dönüşümü hızlandırmalarına yardımcı olabileceğini söyledi.

Protezler de 3D ile üretilecek

Juárez, özellikle ortezler ve protezlerin sağlık alanında 3D baskı teknolojisi üreticileri için hızla büyüyen birer fırsat olduğunu vurguluyor. Geleneksel 3D baskı pazarının en hızlı büyüyen segmenti olan metal üretimi konusu da gelişiyor. HP’nin Metal Jet teknolojisi, yüksek hacimli üretimlerin yerini alarak yüksek değerli parçaların üretilmesini sağlıyor. Juarez, “Volkswagen gibi otomobil üreticileri ve Cobra Golf gibi spor malzemeleri üreticileri, yapısal bileşenler ve kişiselleştirilmiş parçalar için metal bağlayıcı püskürtme gibi 3DP teknolojilerini giderek daha fazla kullanıyor” diyor.

Bu haber 985 kez okundu.
Manşet - 22:03 A A
BENZER HABERLER